María Auxiliadora

La festa de María Auxiliadora se celebra el 24 de maig. Es tracta d’una devoció i advocació cristiana molt antiga que va arrancar en el segle III, gràcies a l’influx d’alguns pares de l’Església com Sant Joan Crisóstomo. La seua difusió va ser progressiva, especialment en l’ambient de situacions com la del Concili de Trento. No obstant això, la reformulació de la devoció contemporània va sorgir arran de la súplica del papa Pius VII a la verge durant la captivitat al qual va estar sotmés per Napoleó. El pontífex va ser alliberat el 24 de maig de 1814 i això va provocar que dedicara aquest dia a María Auxiliadora. La propagació d’aquesta advocació mariana estaria molt prompte a càrrec dels salesians fundats per Don Bosco que van crear en honor de la verge, esglésies, hospitals i escoles. La imatge de la verge es representa sempre amb el xiquet als seus braços, vestida amb els colors rosa i blau i portant els atributs reals com la corona i el ceptre real, segons la va imaginar el propi Do Bosco.

L’origen de la devoció a Sant Joan cal situar-lo en la figura de Sra. Eloisa Loiznaz que va establir el sistema de capelles domiciliàries en la vila, un procediment pel qual una xicoteta capella mòbil amb la imatge de la verge anava girant per les cases de diverses persones. Es coneix que almenys des de principis del segle XX existia aquest costum. No obstant això, no va ser fins a 1999 quan es va establir a Sant Joan d’Alacant una devoció més forta cap a María Auxiliadora. En aquest any un grup de dones de Sant Joan van acordar crear una associació al nostre poble a manera de filial veïna població del Campello que existia des de molt de temps arrere. Per primera vegada es va celebrar la festa entorn de l’onomàstica de la verge amb epicentre en el barri de *Canyaret, on residien diverses d’aquestes persones promotores de la nova festa. En tot just poc temps, la festa va créixer i es va consolidar, i en 2002 l’associació es va independitzar de la del Campello. Coincidint amb aquest fet, es va batejar la plaça existent en el barri com de María Auxiliadora, instal·lant-se allí un xicotet *casetón amb un mural ceràmic de la Verge. Poc després es va realitzar una nova imatge que va ser col·locada en la capella del Rosari de l’Església Parroquial.

En l’actualitat, la festa es prolonga durant el cap de setmana posterior al 24 de maig i consisteix en diversos actes que comencen amb l’enllumenat extraordinari del barri en la vesprada del divendres. No falten a les nits revetla i música en directe i durant el dia, cercaviles amb banda de música o ‘*colla de *dolçaina i *tabalet’. Els actes principals són els religiosos entre els quals destaca sobretot la romeria en la vesprada del diumenge, moment en el qual la verge recorre els carrers del barri de Canyaret, engalanades per a l’ocasió amb banderes, cobertores als balcons, tests, flors i murta o romer escampats per onsevulla. En l’acte no falta la música i l’acompanyament de fidels i devots de la verge al costat del suport de totes les entitats festeres de Sant Joan. L’acte finalitza amb el sorteig de la capella domiciliària de la verge que com antany, continua visitant les cases de les persones que s’inscriuen per a poder fer-ho. La verge és traslladada a l’habitatge i es disparen focs artificials que posen el fermall d’or a la celebració.