Municipi Sant Joan d'Alacant

Dades d'interés

Extensió: 9,64 km²
Altitud: 40 m. sobre el nivell de la mar
Població: 25.275 (INE 2023)

Distàncies quilomètriques

Alacant: 9 km
Benidorm: 37 km
Gandia: 107 km
València: 172 km
Castelló: 254 km
Balears: 361 km
Madrid: 428 km
Barcelona: 530 km

Situació geogràfica

Sant Joan d’Alacant és una població costanera situada a la Comunitat Valenciana. Forma part de la Comarca de l’Alacantí a la província d’Alacant (Espanya) i és el centre geogràfic de l’antiga Horta d’Alacant. Situada en la Costa Blanca bufona amb les poblacions d’Alacant (a 7 Km.), Mutxamel (a 1 Km.) i El Campello (a 3 Km.). En el municipi es troba el Campus de Ciències de la Salut de la Universitat Miguel Hernández.

Aeroport d'Alacant-Elx

La ruta que comunica Sant Joan d’Alacant amb l’aeroport passa per la ciutat d’Alacant.
Amb transport privat, el camí recomanat és prendre l’A-70 que ens deixaria en 20-25 minuts en el nostre destí. El transport interurbà també ens facilita la comunicació, encara que sempre amb una previsió de 1hora i 30min aproximadament.
Direcció aeroport: es recomana prendre l’autobús Línia 23 (amb un interval de 9 minuts i servei de dilluns a diumenge) o Línia 23N (línia nocturna de 24:00 hores a 06.00 hores, que realitza el mateix trajecte de divendres a diumenge, amb un interval de 60 minuts) que permet la connexió del nostre municipi amb Alacant. La parada a Alacant es realitza en “Germans López de Osaba – MARQ”. Des d’aquest punt, prendre la línia d’autobús C6 en “Vázquez de Mella”. La línia C6 té un servei de 5.00 a 24.00 hores de dilluns a diumenge, cada 20 minutos i acaba en l’Aeroport.
Direcció Sant Joan: es realitzaria en sentit contrari. En primer lloc, prendre la línia d’autobús C6 fins a la parada “Loring-Estació Autobusos” i des d’ací, prendre la Línia 23 en “Reis Catòlics 47” fins a Sant Joan d’Alacant.
A més del transport públic, l’aeroport ofereix serveis de pàrquing, lloguer de cotxes amb o sense conductor i taxis. Per a més informació sobre aquests serveis consultar ací.

Comunicació

Es comunica amb Alacant a través de l’Avinguda Miguel Hernández i Avinguda de Dénia. Disposa d’un servei de transport interurbà, la qual cosa permet la connexió del nostre municipi tant amb Alacant com amb el Campello, Platja de Sant Joan i Sant Vicent del Raspeig, a través de les següents línies: línia 23 (ALACANT-HOSPITAL SANT JOAN-SANT JOAN-MUTXAMEL) amb un interval de 9 minuts i servei de dilluns a diumenge, al seu torn disposa de la línia 23N, una línia nocturna (24:00 h a 06.00 h), que realitza el mateix trajecte de divendres a diumenge, amb un interval de 60 minuts. Línia C-53 (HOSPITAL SANT JOAN-EL CAMPELLO) amb un interval de 60 minuts, i la línia 38 (ALBUFERETA-PLATJA SANT JOAN-HOSPITAL SANT JOAN-UNIVERSITAT). Aquesta línia és de dilluns a divendres durant tot l’any. Tota la informació es troba en la web de Vectalia Alacant.

Clima i benestar

Sant Joan d’Alacant gaudeix de 180 dies clars a l’any i gaudeix d’un clima de privilegi amb mitjanes superiors als 11 graus a l’hivern i al voltant de 22 a l’estiu, amb una màxima mitjana a l’agost inferior a 30 graus i una mínima mitjana al gener superior als 6 graus, sent la de novembre a febrer superior a les de Múrcia i València. No és normal més de dos dies seguits de pluja o cels ennuvolats. Per això és un municipi ideal per a viure o gaudir d’unes agradables vacances. Encantadors són també els dies assolellats fora de la temporada estival on gaudir d’un passeig per la ciutat, pels seus camps o d’una terrasseta on esmorzar o tapear.

Oci i esdeveniments

La seua proximitat a Alacant i a la platja de Sant Joan (a 2 Km.) l’ha convertida en una ciutat residencial. En el seu intent per no ser una mera ciutat dormitori ha aconseguit crear una important xarxa de centres comercials i d’oci. En el nucli urbà es troben nombrosos comerços i restaurants, i en els marges de la carretera a València s’ha creat una avinguda comercial de grans superfícies que ofereix tots els serveis necessaris com a productes de roba, alimentació, perruqueries, mobles, decoració, i un ampli espai dedicat a l’oci i l’entreteniment. Tota aquesta informació està en el menú de la web, en Descubre.

Art i Cultura

Sant Joan d’Alacant concentra les seues activitats culturals entre la Casa de Cultura i el Centre Cultural (Biblioteca i Arxiu Municipal) on la Cultura adquireix el seu major protagonisme com a espais de trobada i oci. L’oferta cultural és amplíssima, on es renova mensualment per a presentar les seues diverses activitats: teatrals, dansa, festivals, música, exposicions, etc. Entre els números concursos consolidats destaquem el Festival de Cinema de Sant Joan d’Alacant en la seua XVI Edició, el Certamen Nacional de Pintura Vila de Sant Joan d’Alacant, XLIX Edició i el Certamen de Narrativa Foguera Plaza Maisonnave, X Edició. Quant a la seua Agenda Cultural, actualment la programació es fa bimensual i sempre està presenta la música a Sant Joan a través de concerts extraordinaris, concerts de Primavera, Festivals d’Estiu, Santa Cecilia i Nadal.

Salut i benestar

El nostre municipi des de les seues àrees sanitàries i de benestar social, tenen com a missió potenciar la promoció de la Salut pública mitjançant la prevenció, informació, formació i vigilància sanitària, gestionant els recursos propis orientant-los a millorar la qualitat de vida dels ciutadans i ciutadanes de Sant Joan d’Alacant.

Els seus parcs i jardins, hotels i residències, conviden al descans i benestar.

Els centres sanitaris es poden buscar en la nostra web a través de la pestanya de salut i benestar. Tenim els pilars sanitaris de referència provincial com són l’Hospital Universitari de Sant Joan d’Alacant i la Universitat Miguel Hernández (UMH) amb les Facultats de Medicina i Farmàcia, a més del Centre de Transfusions de la Comunitat Valenciana i el Centre de Salut.

Però l’Institut de Neurociències dependent de la UMH i el CSIC, és referent a nivell europeu. Des de 1999, l’Institut s’ha consolidat com un centre de referència nacional i internacional en el camp de la neurociència. En 2013, l’Institut va obtindre l’acreditació de Centre d’Excel·lència Severo Ochoa i dins del seu equip de científics, compta amb els següents Premis Rei Jaume I en Investigació Bàsica: Carlos Belmonte (1992), Ángela Nieto (2009) i Óscar Marín (2011).

També es troba en el municipi el Centre Psiquiàtric i la Unitat Antialcohòlica, dependents aquests dos últims de la Diputació Provincial. Entre els serveis comunitaris i previsió sanitària es troba el Complex residencial Sant Joan (PSN) i, Residència de Pensionistes Ferroviaris, pel seu amb el seu caràcter assistencial. El Centre Municipal de Majors «Salvador Gosálbez Alberola» per contra, és un referent sociocultural per a aquest col·lectiu, amb la seua variada oferta de tallers i activitats.

Fires i mercats ambulants

El municipi de Sant Joan d’Alacant celebra les seues fires anuals com són el Mercat ambulant de la Sant Faç, que rep el nom d’aquesta festa i la Fira de Nadal que sol realitzar-se en la segona setmana de desembre i la Fira d’Andalusa.

Referent als mercats ambulants, Sant Joan té des de fa anys diversos espais fixos per a la ubicació d’aquests. Entre la seua àmplia oferta es pot visitar el Mercat de Proveïments, situat al Carrer Mercat, s/n. de dilluns a dissabte on es venen tot tipus de productes alimentaris que es complementa els dissabtes amb el Mercat ambulant del carrer del Mercat i Carrer Ordana. Igualment es troba el Mercat de Arrels, amb productes agroecològics que es realitza el segon diumenge de cada mes durant tot l’any, en la Plaça d’Espanya (Ajuntament).

A més altres mercats ambulants privats també d’interés són el Mercat ambulant de Benimagrell els dissabtes i diumenges en la carretera de València, 22, on es realitzen a l’aire lliure actuacions de grups musicals i activitats infantils cada mes. També està el Mercat de la llum al carrer de Sant Antoni, 123.

Tots els diumenges s’instal·la el Mercat ambulant de la Santa Faç on s’ofereix tot tipus de productes de roba, fruites i hortalisses de l’Horta i una infinitat de mercaderia.

Esports i tornejos

El Poliesportiu Municipal es converteix en dinamitzador de les activitats esportives amb la realització d’Escoles Esportives per als més xicotets, així com el desenvolupament de diferents lligues d’àmbit provincial i autonòmic. Disposa d’àmplies instal·lacions per a la pràctica de multitud de disciplines esportives entre les quals es troba la petanca i la pilota valenciana.

Adreces i telèfons d'interés

Ajuntament Sant Joan d’Alacant: plaça d’Espanya, 1: 96 565 32 45
Casa de Cultura: carrer la Mar, s/n. (Sant Joan d’Alacant): 965 94 11 29
Centre Cultural: avinguda La Rambla de la Llibertat, 22 (Sant Joan d’Alacant): 966 38 97 40
Àrea Taxis- Avinguda Jaume I (Sant Joan d’Alacant): 965 91 05 91
Guàrdia Civil-carrer Cervantes, 11 (Sant Joan d’Alacant): 965 65 32 32
Hospital Clínic Sant Joan (Sant Joan d’Alacant): 965 169 400
Correus i Telègrafs-carrer Mossén Pedro Mena, 2 (Sant Joan d’Alacant): 965 65 33 68
Aeroport Alacant-Elx (El Altet, Elx): 96 691 90 00
Estació Renfe Alacant-Av. Estació (Alacant): 902 24 02 02
Estació Autobusos Alacant-Moll de Ponent s/n: 96 513 07 00
Informació TRAM Metropolitana d’Alacant: 900 72 04 72
Violència de Gènere: 016
Emergències: 112
Policia Nacional: 091
– Comissaria Provincial d’Alacant-carrer Isabel la Catòlica núm. 25: 965 14 88 88
– Comissaria Districte Alacant Nord-carrer Diputat Joaquín Fuster, s/n: 965 18 50 68
Serveis d’Urgències: 965 93 86 34
Bombers Alacant: 965 98 22 22
Subdelegació de Govern d’Alacant: 965 01 90 00