Ermita de Fabraquer

L’ermita Fabraquer està dedicada a la Verge del Rosari, i celebra la seua festa anual el primer cap de setmana d’agost coincidint amb la festa de la partida. En l’altar major de l’ermita existeix un retaule de lloses ceràmiques i les imatges de Crist crucificat, l’esmentada verge del Rosari i el Sagrat Cor.

Prop de l’enclavament trobem punts molt interessants com a Vila Marco. Es tracta d’una impressionant vila d’origen incert, l’actual configuració del qual modernista és fruit d’una reforma duta a terme en el segle XIX. El Ajuntament del Campello, consistori al qual pertany la vila, organitza visites guiades al seu jardí botànic, compost per una sèrie de jardins històrics que fan les delícies dels visitants. Si transitem pel paratge evitant les hores punta podem gaudir del camí de Marco, un entorn que encara manté nombroses explotacions agràries, un viatge al passat on podem veure construccions com a Vila Herminia, que compta amb dues esplèndides *araucarias de port monumental, o molt a prop Vila Rodrigo, que també posseeix la seua pròpia ermita, i que alberga part de les instal·lacions del càmping El Cavall Boig, que disposa de bar obert al públic.

L’antiga ermita de Fabraquer era l’ermita que trobem hui en la finca Abril. Segons el cronista Montesinos va ser construïda en 1703. En aquella ermita va contraure matrimoni el poeta i escriptor Sr. Ramón de Campoamor i Campoosorio i governador Civil d’Alacant, i la seua esposa Sra. Guillermina O’*Gorman, dama pertanyent a una acomodada família irlandesa establida a Alacant.

Malgrat estar una mica desplaçada del centre, els veïns acudien a ella per a celebrar els seus cultes i la festa a la Verge. No obstant això, l’ermita va acabar dins del tancat de la finca Abril, per la qual cosa els veïns van perdre el seu lloc de culte. Durant molts anys la barriada va mancar de cerimònies però gràcies a l’esforç dels veïns, es va poder construir la nova ermita de Fabraquer beneïda en 1991.