Halloween

La festa d’Halloween és bastant recent en les nostres terres però es sincretiza amb la tradició cristiana de Tots els Sants i els fidels difunts. Com a gran part de les nostres celebracions, l’origen d’aquesta festivitat és pagà i va ser cristianitzada cap a l’any 1000.

Aquesta celebració presenta cert paral·lelisme amb el ‘Samhain’ cèltic, que era l’inici d’any per a aquesta cultura en el qual també s’invocava el record i presència dels esperits dels difunts. Els romans també tenien una festa en aquesta data: celebraven Pomona, la deessa dels arbres fruiters. En el món anglosaxó es difondria la tradició de All hallow even (vespra de Tots els Sants) i seria importada a Amèrica del Nord, d’on ens ha arribat principalment.

En aquesta festa la carabassa va adquirir una gran importància i representa la llegenda irlandesa d’un personatge malvat, Jack, que va rebre la llanterna del diable per a poder guiar-se pel més enllà al no poder anar al cel ni a l’infern. Un altre costum associat a Halloween i d’un clar sabor infantil va ser la que els xiquets acudiren a les cases disfressats per a l’ocasió i demanar dolços o regals a veïns entonant el conegut ’truque o tracte’, és a dir, o col·laboració sota xantatge o represàlia.

Podem distingir dues parts: la part festiva i laica d’Halloween en la vesprada del dia 31 d’octubre, i la part més religiosa de la festa tradicional cristiana, els dies 1 i 2 de novembre.

La festa d’Halloween se celebra des de fa alguns anys a Sant Joan d’Alacant. A la vesprada, tenen lloc algunes activitats per a xiquets, que acudeixen disfressats i poden gaudir amb el berenar, espectacle de marionetes, tallers i inflables. També tenen lloc altres activitats per a joves i adults com a curts de por i balls terrorífics. A la nit segueix la festa amb activitats en la qual els assistents disfressats de personatges terrorífics acudeixen als actes programats com la ‘carrera zombi’ que atrau a nombrós públic i gaudeix d’aquesta terrorífica i alhora divertida nit.

La part religiosa de la festa cristiana comença el dia 1 amb la visita habitual al cementeri municipal, on familiars i amics s’acosten per a depositar flors o veles als seus sers estimats o compartir records o vivències. A la vesprada, té lloc una missa en el cementeri donant principi amb la vespra del dia de Difunts que acaba amb els primers ‘tocs a mort’ fins a la nit. L’endemà és el dia típic d’acudir a l’església a les misses de record dels difunts, a les quals acudeixen molts més que de costum per respecte, record, o fins i tot por a suposades represàlies dels seus familiars morts si no es recorden d’ells.