PATRIMONI MATERIAL
La nostra Història
Sant Joan d’Alacant està Prop de Tot. El nostre municipi té tot allò que un visitant pot desitjar. Estem prop de la platja, prop de la muntanya, prop de la capital, Alacant, i prop de les veïnes poblacions del Campello, Mutxamel, Sant Vicent del Raspeig, Busot i Xixona. Nostra HistoriaA el llarg de la història aquesta població ha aconseguit atresorar un extraordinari llegat patrimonial, material i immaterial. Això ha sigut possible gràcies al treball en comú entre els municipis veïns i a una gestió magistral dels recursos naturals del nostre territori.
La nostra arqueologia
L'Horta d'Alacant
Torres de l'Horta
Les Torres de l’Horta van ser construïdes en els segles XVI i XVII en la pròspera Horta alacantina. En aquell període els pirates barbarescos saquejaven sovint aquestes terres buscant mercaderies i esclaus. Per a mitigar aquests atacs, es va desenvolupar un sistema defensiu compost de torres guaita situades estratègicament en el litoral. Quan en una torre es detectava la presència de naus hostils, es procedia a alertar a les poblacions pròximes mitjançant senyals de fum. D’aquesta manera els seus habitants podien buscar refugi. Aquest enginyós sistema constituïa una muralla invisible que li ha valgut el reconeixement de Bé d’Interés Cultural.
Finques i cases
La prosperitat del Camp d’Alacant durant els segles XVI, XVII i XVIII va afavorir la construcció d’importants cases de cultiu típiques de l’Horta. Durant el segle XIX l’elit de la capital alacantina va adquirir les millors finques com a signe de poder i de riquesa. Algunes cases van ser reformades sota els models higienistes huitcentistes, adaptant-se als gustos de l’època, marcats per influències suïsses o franceses. Molts nobles i burgesos usaven Sant Joan d’Alacant com a segona residència, donant origen al que hui diem estiueig. Uns altres en canvi triaven la població com a residència habitual, fugint de la bullícia de la capital.
Ermites i Iglesias
Sant Joan d’Alacant compta amb nombroses ermites disseminades per l’Horta alacantina. Hui dia els santjoaners continuen celebrant allí les seues tradicions religioses. Se ubican junto a los caminos tradicionales. Les més antigues són l’Ermita de Sant Roque (s. XVI), la de la Verge de Déu del Loreto (s. XVI), l’Ermita de Santa Ana (s. XVI), i del Calvari (s. XVIII). Aquestes ermites es van erigir després del Concili de Trento (1545-1563) que va suposar la ratificació d’unes certes pràctiques populars relacionades amb la devoció als sants i el culte a la Verge.