Sant Antoni del Porquet

És una de les festes més celebrades a la Comunitat Valenciana. Sant Antoni va ser un sant del segle III conegut per la seua vida ascètica en el desert d’Egipte, la vida del qual coneixem pel cronista Atanasio. La seua devoció va començar a Orient però es va traslladar fins a Occident, sent invocat com a protector de les tasques agrícoles i dels animals perquè es compta, que els cuidava i aquests li obeïen, motiu pel qual se’l representa a més d’amb bàcul, vestimenta típica d’asceta i la creu de la Tau, amb un cerdito o senglar als seus peus. A Sant Antoni se’l va conéixer també pel seu poder guaridor contra malalties com l’erisipela, per a això es van construir nombrosos hospitals sota la seua advocació en tota Europa al llarg de l’Edat mitjana.

A Sant Joan una dels carrers del barri antic, sorgida possiblement cap al segle XVIII va ser dedicada a Sant Antoni, sense que sapiem exactament el motiu, però això reflecteix una especial devoció per ell. A l’entrada del carrer va existir un arc, en el qual probablement hi hauria una fornícula amb la imatge de Sant Antoni. De fet fins als anys 90, es va poder apreciar una xicoteta imatge del sant en una fornícula d’una casa hui derrocada.

Cercaviles amb animals en la festa Sant Antoni del Porquet (Sant Joan d’Alacant)

El major període d’auge i esplendor de la festa es va produir en el segle XIX, quan al carrer Sant Antoni se celebrava la festa amb carreres de cavalls, balls típics, focs artificials, menjar de germanor i processó al sant. No obstant això en els anys 20 del passat segle aquesta tradició, va desaparéixer.

Recentment ha sigut recuperada per iniciativa dels veïns del carrer Sant Antoni i l’associació cultural «Els Amuntegats» d’una manera senzilla i simpàtica. Durant tot el cap de setmana, se celebren activitats diverses, exposicions, trobada cultural, correfocs, pilota valenciana, música i balls tradicionals. Es realitza la benedicció d’animals a l’Església, el diumenge anterior o següent al 17 de gener, dia del sant. Tots els que ho desitgen poden acudir amb els seus animals i acabada la missa, són beneïts davant la mirada de la imatge de Sant Antoni.

Correfocs pels “Dimonis abraxit” i amb música de difrentes collas del poble