Camins tradicionals

No hi ha millor manera d’entrar en contacte amb el que ens envolta que recórrer caminant l’espai que pretenguem descobrir. Caminar ens permet observar, gaudir del que veiem, imaginar i somiar i, com diu Rubio remire “L’acte del caminar ens fa pensar i construir un món propi que oscil·la entre el real i l’imaginat”.
caminos-tradicionales-1200x800

“L'acte del caminar ens fa pensar i construir un món propi que oscil·la entre el real i l'imaginat”
- Rubio remire-

FOTO DE SUSTITUCIÓN 1 - CAMINOS
Sant Joan d’Alacant territori d’encreuament de camins des del segle XIII ofereix hui al caminante un gran nombre de trams de camins històrics de l’Horta pertanyents al que llavors encara era la ciutat d’Alacant, que comptava amb un amplíssim terme municipal beneficiat per l’assentament i la repoblació cristiana després del domini islàmic.

Camins com el de LLoixa, les primeres referències del qual ho descriuen ja en aquell segle i que va formar part de l’antiga connexió entre la ciutat d’Alacant i la de Xàtiva, una de les principals vies de transport terrestre per al comerç i la producció agrícola. I altres que es van formar més tard per a donar lloc a un gran entramat de vies de comunicació les principals creus de la qual es van situar en el que hui és el terme municipal de Sant Joan. Cap a València per l’interior, cap a la Vila Joiosa per la costa, cap al port d’Alacant, cap a Mutxamel i Xixona i cap al Campello i Busot, discorrien els camins històrics que hui encara pot recórrer el caminante en els trams que travessen el terme municipal de Sant Joan, gràcies a la protecció amb la qual compten arran de l’aprovació del seu últim Pla General Urbanístic.

Al costat d’ells es van anar consolidant els primers nuclis poblacionals, les infraestructures de reg, les torres de refugi i defensa, les ermites i els habitatges i viles de l’Horta. Patrimoni que encara que molt minvat per la impotència d’alguns dels seus propietaris i la descontrolada voràgine urbanística, encara en els nostres dies, ens permet gaudir i fer-nos imaginar el com era la vida en aquelles èpoques.

Caminar per Sant Joan ens farà sentir-nos com a part del que observem; defensors de les torres, llauradors que acudeixen a refugiar-se en elles, barons, marquesos o simples gents de l’Horta. Ens fa somiar a posseir grans cases, poder tafanejar per damunt de les tanques, observar detalls i saludar o parlar amb les gents que al nostre pas ens trobem.
centro-tradicional-1200x800

Els camins històrics de Sant Joan, un espai del territori que pot ser recorregut amb la finalitat de recuperar les petjades del passat, permeten al caminante admirar diferents elements patrimonials construïts entre els segles XVI i XIX. En els seus recorreguts podrà trobar les Torres de l’Horta, com la Torre Bonança, Salafranca, Ansaldo i La Cadena. Les finques, cases i viles residencials de la noblesa i burgesia alacantina; La Concepció, Vila Manzaneta, Finca Abril, La Princesa, Això de Bellón, Palmeretes, Sant Jordi, Santa Ana, Capucho… Ermites com les de Santa Ana (Salafranca), El Calvari, Vila Flora (LLoixa), Palmeretes, Verge del Rosari (Fabraquer) o Verge de Loreto.

FOTO DE SUSTITUCIÓN 2 -CAMINOS

Els principals camins històrics que podrem recórrer a través de diferents itineraris són en les partides de LLoixa i Salafranca; Camí de LLoixa, Serení, les vies pecuàries Bugada de la Coix i Corriol de Sant Joan. En El Fabraquer; Camí de Palmeretes, El Campet, Camí de Marco, el Real de la Vilajoiosa, Corriol de Benimagrell. En Princesa-Això de Bellón; Camí de Princesa, Corriol de Sant Joan, Camí del Fons, Cantalar, el de la Venda del Cosí.

Caminar és un hàbit saludable, redueix el risc de depressió, proporciona benestar emocional i et fa somiar despert.

T’ANIMEM A CAMINAR AMB NOSALTRES.