Finca El Rellotge

Accedim al conjunt a través de la seua peculiar entrada, composta per dos arcs que conformen passos diferenciats per a vianants i carruatges. El jardí es configura mitjançant caminadors i parterres geomètrics en els quals destaquen els pins canaris de gran port que tenen més de 135 anys d’antiguitat. Els bancs i la font de les granotes verdes procedeixen d’una important finca al nord-oest del municipi anomenada La Concepció. Actualment es realitzen en aquest parc activitats a l’aire lliure com a concerts musicals, representacions teatrals, tallers i trobades temàtiques. Antigament el paratge estava envoltat d’horts.

L’edifici es troba molt alterat ja que ha anat reformat en nombroses ocasions. En el seu interior trobem l’escala folrada en fusta visible des de la porta d’entrada. La façana principal és simètrica, destacant els seus grans finestrals i els òculs que flanquegen l’entrada en la planta baixa. Les obertures estan revoltades de motlures molt austeres. Sobre una delicada cornisa se situa la coberta de dos vessants de teula plana.

A la fi del segle XIX va ser propietari Sr. Tomás Coderch i en les primeres dècades del segle XX la finca va passar a Sr. Antonio Pérez Pérez. També ho va ser l’empresari Sr. Francisco Ramón-Borja Gadea, casat amb Sra. Mª Teresa Sempere Montoyo, que eren amos de diverses fàbriques de ceràmiques a Alacant i Sant Vicent del *Raspeig.

Durant la Guerra Civil la finca El Rellotge va ser confiscada i convertida en guarderia infantil i residència dels familiars del general Sr. José Miaja Menant. En aquest període, cal destacar que el general va manar construir un refugi antiaeri, com també va ocórrer en la veïna finca Pedro José, un refugi de tipus túnel al qual s’accedia des dels jardins situats en les façanes nord i sud.

L’habitatge comptava amb una caseta per als amos, anomenada El Racó, hui desapareguda. Va ser propietat del mèdic Sr. Pedro Ivorra Gosálvez, juntament amb la seua esposa s’encarregaria de restaurar-la i vendre-la posteriorment, al cèlebre pintor Fernando Soria Pérez. Allí va viure amb la seua esposa Innocència Giménez Berni i la seua filla, Beatriz Soria Giménez.

Des de maig de 2013 fins a setembre de 2017 la casa El Rellotge va albergar l’obra del pintor Fernando Soria l’exposició permanent del qual constava de 225 obres pictòriques, un tresor plagat de matisos de llum i color. En l’actualitat aquest edifici municipal està habilitat com a Centre de la Joventut.