JARDINS LA CONCEPCIÓ I MANZANETA
Els Jardins de la Concepció i Manzaneta són un d’aqueixos llocs en els quals el temps sembla haver-se detingut. Passejar per les seues sendes permet apuntar-nos a una finestra des de la qual podem observar un temps passat, en el qual aristòcrates i classes altes s’assentaven en els camps d’Alacant buscant la calma i l’assossec, allunyant-se de la bulliciosa capital. El parc està format per dues estructures ben diferenciades. Una al nord del corriol de Sant Joan, que corresponia originàriament amb els jardins de finca La Concepció, l’altra zona situada al sud del corriol, que pertanyia als jardins de la finca Manzaneta.
Finca La Concepció. Fotografia Turisme Sant Joan.
Finca Manzaneta. Fotografia Turisme Sant Joan.
Els jardins de la Concepció es caracteritzen per una sèrie de parterres poligonals originals als quals s’han afegit altres nous, envoltant les pinedes, olivars i xiprers, juntament amb algun exemplar d’eucaliptus i de castanyer d’Índies.
En el límit d’aquest sector, enfront de la finca Manzaneta i al carrer Hernán Cortes, trobem un exemplar de ficus macrophylla de més d’un segle d’antiguitat. Aquesta varietat és originària de la costa aquest d’Austràlia, el seu nom comú és Figuera de Badia Moreton. Es caracteritza pel seu tronc massís i prominents contraforts en la base. Aquesta espècie deixa caure les arrels des de les branques, generant un tronc suplementari que contribueix a suportar el seu pesat brancatge. És de fulla perenne, arribant a aconseguir els 60 metres d’altura.
Els jardins de Manzaneta estan compostos per parterres de diverses grandàries, destacant nombrosos exemplars arboris centenaris, alguns d’ells protegits, com els seus dos ficus elàstica d’impressionant port i el seu drague, al costat de diverses iuques i margallons. Els ficus elàstica són una espècie de fulla perenne que procedeix del nord-est de l’Índia i del sud d’Indonèsia. Es caracteritzen per un tronc massís que pot arribar a tindre 2 metres de diàmetre, i una altura de 30 a 40 metres. Igual que els ficus macrophylla, desenvolupa arrels que ajuden a suportar el seu pesat brancatge, fortament horitzontal. També mereix esment el drague d’espectacular port. Els dragos pertanyen al gènere Dracanea. Són una espècie subtropical molt comuna a Canàries i a l’oest del Marroc. Es tracta d’una espècie de creixement lent, caracteritzada per una tija llisa que es va fent rugós a mesura que envelleix. És l’única planta del món la saba del qual és de color roig. Està coronada per una densa copa en forma de paraigua, amb gruixudes fulles, podent aconseguir més de 12 m d’altura.
A més de la important vegetació del parc, destaquen els bancs massissos i jardineres realitzades amb azulejería de l’època huitcentista. Antigament existia una font de granotes verdes i bancs de la finca La Concepció, que es troben hui reubicats als jardins de la veïna finca El Rellotge.
Recentment s’ha construït el Centre Municipal de Majors » Salvador Gosálbez Alberola» al carrer San Miguel de Tarassona, i molt a prop existeixen uns horts urbans gestionats per l’Ajuntament.
Els Jardins de la Concepció i *Manzaneta són en l’actualitat un punt de trobada intergeneracional, nombrosos joves passen ací la vesprada, alguns relaxadament, mentre que uns altres practiquen exercicis gimnàstics a l’aire lliure, davant la mirada de persones majors que venen a gaudir de les seues vesprades de festa i contemplar les postes de sol en un dels llocs més fascinants de Sant Joan d’Alacant.
Centre Municipal de Majors. Fotografia Turisme Sant Joan.
Hort Urbà. Fotografia Turisme Sant Joan.