PATRIMONI IMMATERIAL

Festes Populars

Parlar de Sant Joan d’Alacant és parlar de les seues festes. A excepció de novembre, durant tots els mesos de l’any se celebra algun festeig. Moltes de les nostres representacions populars són d’origen medieval. En els últims anys, festivitats com les romeries o les bandes de música s’han revitalitzat reforçant així els nostres senyals identitaris. El caràcter santjoaner també s’ha forjat amb música, balls, cants, rogacions, gastronomia o la Setmana Santa. Tot aquest ric patrimoni immaterial s’està convertint en un atractiu motor de dinamització de l’activitat turística del municipi.

LLISTAT D’ASSOCIACIONS FESTERES

Música a Sant Joan

La Societat Musical La Paz es troba entre les entitats musicals amb més solera de la Comunitat Valenciana i la seua labor no ha sigut només la de portar la música als cors dels santjoaners, sinó també la d’educar aprenent a tocar un instrument. La mostra que Sant Joan posseeix una bona tradició musical és la banda, que des de la seua fundació l’any 1871 sempre ha format part de la seua història. Sobreïxen dos grans projectes educatius en el si de l’entitat: l’Escola Elemental Mestre Climent i el Centre Professional autoritzat de Música Vila de Sant Joan.

SOCIETAT MUSICAL LA PAZ

Jocs i esports

Parlar de pilota, és parlar de tradició, parlar d’esport i parlar de cultura, i a Sant Joan d’Alacant, aquest conjunt d’ítems els manté a la perfecció el Club de Pilota Benimagrell. Tots els membres del club mantenen el seu ús fent esport i transmetent la nostra cultura a familiars i veïns, però no sols als del barri de Benimagrell, no, sinó també a diferents regions d’Europa. Fent un recorregut històric des de sempre la pilota valenciana ha estat molt lligada al nostre poble, a través de persones molt lluitadores.

Cuina Tradicional

La gastronomia típica de Sant Joan d’Alacant està basada en els productes de la terra, l’Horta alacantina. Durant el segle XVIII l’explotació agrícola serà enfocada principalment a la producció vinatera, el fondillón, que era sense discussió, la principal collita de la Comarca L’Alacantí. En la cuina tradicional l’arròs és el protagonista en quasi tots els plats destacant l’arròs a l’alacantina, l’arròs amb ceba i entre els plats de verdures, l’olleta. El putxero amb tarongetes continua sent el plat de les grans celebracions.

RECEPTES I

RECEPTES II

L'oligarquia alacantina

Durant els segles XVIII i XIX l’oligarquia alacantina estava formada per nobles, militars i eclesiàstics. En aquella època les maneres de passar el temps lliure començava a constituir un signe de distinció social. Aqueixa situació va donar peu al fet que les famílies acomodades de la incipient burgesia buscaren un reconeixement que els equiparara a l’estatus de la noblesa tradicional. Per aqueix motiu les classes altes van adquirir les millors finques de l’Horta alacantina, significant així la seua poder i riquesa davant la societat de l’època.