Rutes patrimonials

Caminar ens permet observar, gaudir del que veiem, imaginar i somiar. Sant Joan d’Alacant territori d’encreuament de camins des del segle XIII, ofereix actualment al visitant un gran nombre de camins històrics per l’Horta, acostant-nos a aquest mític paisatge natural i cultural, ensenyant-nos el patrimoni rural i urbà dels segles XVI al XIX.

Us proposem una sèrie de passejos per Sant Joan d’Alacant per a gaudiu dels nostres paratges.

Guia de rutes per Sant Joan

No hi ha millor manera de descobrir el que som que recórrer caminant els llocs que ens envolten.

caminos-tradicionales-1200x800

Ruta 1. Torres de l'Horta

Les Torres de l’Horta van ser construïdes entre els segles XVI i XVII en la pròspera Horta alacantina. Des de les torres s’alertava als habitants de la comarca quan es produïen atacs de la pirateria barbaresca, molt freqüents a mitjan segle XV, i durant tot el segle XVI i XVII. L’enginyós sistema defensiu amb les torres guaites en la costa, simulava una muralla invisible, que es comunicava amb les torres de l’Horta.

A Sant Joan existeixen actualment quatre torres, són Ansaldo, La Cadena, Salafranca i Bonança. A més, Alacant compta amb dènou torres i Mutxamel amb altres tres. Malgrat estar declarades Bé d’Interés Cultural, el seu estat de conservació és molt desigual, unes es troben restaurades i altres estan en avançada deterioració. La majoria són de propietat particular, però algunes pertanyen a administracions locals o estan integrades dins d’Iglesias, com en Santa Faç o la Torre de l’Església a Mutxamel. Hui dia no es pot visitar l’interior de cap torre si no es compta amb alguna mena de permís.

Es tracta d’una ruta molt extensa, d’uns 24 quilòmetres i mig, per la qual cosa resulta aconsellable fer el recorregut amb bicicleta, encara que si es disposa de temps suficient també es pot realitzar caminant entre sis i huit hores, o completar per etapes. De moment no està habilitat el carril bici en tot l’itinerari, per la qual cosa els visitants han de tindre precaució i respectar les normes de circulació. El recorregut es fa per sòl urbà i interurbà, travessant pistes forestals i camins sense pavimentar, després pot ser que els ciclistes menys experimentats hagen de baixar de la bici i caminar durant xicotets trams. Evita les hores centrals del dia, no oblides aigua, provisions i vestimenta adequada. Una vegada estiga tot disposat, ja pots gaudir d’aquesta meravellosa experiència.

Torres-de-la-horta-de-alicante

Ruta 2. Camí de Lloixa i Bugada de Coix

A través d’aquesta suau ruta recorreràs el Camí de Lloixa, una via medieval que apareix esmentat en antics documents, ja l’any 1300. Durant l’itinerari podràs conéixer algunes fites de la geografia de Sant Joan, com les Torres de Bonança i Salafranca, pertanyents al conjunt de les Torres de l’Horta. També trobaràs interessants exemples de la nostra arquitectura religiosa, com l’ermita de Santa Ana, la del Calvari i el mític Convent de la Santa Faç. En la Muntanya Calvari i la Bugada de Coix, observaràs alguns dels punts més representatius de l’orografia alacantina.

Es tracta d’un itinerari curt, d’uns tres quilòmetres, ideal per a realitzar caminant. Cal tindre en compte que el recorregut es fa travessant muntanyes i camins tradicionals. Alguns carrers no tenen voreres, compartint carril amb els vehicles. Encara que el trànsit sol ser poc intens convé estar atent als cotxes. Evita les hores centrals del dia, no oblides aigua, provisions i vestimenta adequada. És una ruta ideal per a un públic familiar. Gaudiu del passeig.

Ruta 3. Camins de Sant Joan

Vorejant Sant Joan d’Alacant trobem camins mítics com el de la Princesa, el Corriol de Sant Joan, Palmeretes, el Campet, el corriol de Benimagrell, el camí de Lloixa i el camí del Serení. Aquest itinerari enllaça tots aquests camins tradicionals.

Durant el recorregut podreu conéixer algunes de les Viles més importants de Sant Joan, com La Princesa, Això de Bellón (de Fora, d’al mig i de Dins), finca Abril, finca Capucho, Nazareth o finca El de Conde, entre altres. Al seu pas també podreu contemplar sis torres pertanyents al conjunt de les torres de l’Horta, declarades bé d’interés cultural. Es tracta de torre La Cadena, torre Soto, torre de la Santa Faç, torre Bonança, torre Salafranca i la torre Ansaldo. L’arquitectura religiosa també és present, apareixent l’ermita de Sant Roque, el monestir de la Santa Faç, les restes de l’ermita de Vila Flora i l’ermita de Santa Ana.

El paisatge acompanya bona part la ruta. En el corriol de Benimagrell podreu contemplar un dels pocs espais agraris que encara romanen en actiu dins del municipi, i des de la Muntanya Calvari, gaudireu d’una espectacular panoràmica de la conurbació d’Alacant i la seua costa.

Es tracta d’una ruta de dotze quilòmetres, després es pot realitzar caminant o amb bicicleta. No està habilitat el carril bici en tot l’itinerari, per la qual cosa els visitants han de tindre precaució i respectar les normes de circulació, sobretot en els trams on cotxes, vianants i ciclistes comparteixen la mateixa via. Evita les hores centrals del dia, no oblides aigua, provisions i vestimenta adequada. Animar-vos a conéixer una mica d’història d’aquest meravellós territori mentre realitzeu una de les activitats més saludables i inspiradores que existeix, passejar.

Ruta 4. Passeja per Sant Joan

Us proposem un itinerari pel cor de Sant Joan d’Alacant. A través d’aquest recorregut visitareu els llocs més transcendentals de la història de Sant Joan.

Gràcies al seu traçat gaudireu de les seues fabuloses finques i casa de camp, com a vila Ramona, Nazareth, finca Bona Vista o casa Prytz, El Senglar, La Concepció, Manzaneta o la finca El Rellotge. L’arquitectura defensiva també és present, ja que el camí transcorre per tres Torres de l’Horta, declarades Bé d’Interés Cultural. Es tracta de torre Bonança, torre Salafranca i la Torre de la Santa Faç, integrada en el monestir del mateix nom. Com a exemples d’edificacions religioses, a més de l’esmentat temple, també podeu visitar diverses ermites com l’ermita de Sant Roque, la de Mare de Déu de Loreto, la de Sant Ana, la del Calvari, o l’església de Sant Joan Baptista, l’edifici religiós més important de Sant Joan.

El trajecte connecta diferents parcs i places emblemàtiques, el jardí municipal, la plaça de l’Ajuntament, el parc de Sant Lluís, els jardins de la Concepció i Manzaneta, Muntanya Calvari, els jardins de la finca El Rellotge, l’hort dels Gegants i la plaça de Josep Carreras. A més passejant pel centre històric i la Rambla, podreu gaudir de la nostra hostaleria i fabulós comerç.

Es tracta d’una ruta de deu quilòmetres que transcorren per nucli urbà, ideal per a realitzar caminant. Descobreix el nostre poble i meravelloses gents, t’esperem amb els braços oberts.

Es tracta d’un itinerari curt, d’uns tres quilòmetres, ideal per a realitzar caminant. Cal tindre en compte que el recorregut es fa travessant muntanyes i camins tradicionals. Alguns carrers no tenen voreres, compartint carril amb els vehicles. Encara que el trànsit sol ser poc intens convé estar atent als cotxes. Evita les hores centrals del dia, no oblides aigua, provisions i vestimenta adequada. És una ruta ideal per a un públic familiar. Gaudiu del passeig.

Ruta 5. Passeja per Sant Joan des de Muchavista

Us proposem un itinerari pel cor de Sant Joan d’Alacant. A través d’aquest recorregut visitareu els llocs més transcendentals de la història de Sant Joan.

Antigament el Camí de l’Alqueria del Canonge comunicava Sant Joan d’Alacant poble amb la platja. Amb aquesta ruta recuperem els camins tradicionals d’aquest entorn, deixant arrere la mar i endinsant-nos pel que van ser fèrtils camps de cultiu, des de l’enclavament de Cuatre Camins, passant pel Camí del Campet i de Palmeretes, La Princesa o el Camí del Serení, per a acabar aprofundint en el cor del nucli urbà de Sant Joan.

Durant el recorregut coneixereu la història d’importants Viles com Palmeretes, finca Abril, La Princesa, Això de Bellón, Casa Conde La Concepció, Manzaneta, la finca El Rellotge i la finca Pedro José, entre altres. El camí circumda al costat de tres torres de l’Horta pertanyents a l’Edat Moderna, declarades Bé d’Interés Cultural (BIC). Es tracta de torre Ansaldo, torre Bonança i torre Salafranca. Com a exemples d’arquitectura religiosa trobareu l’ermita Verge del Rosari o de Fabraquer, l’ermita de Santa Ana, les restes de l’ermita de Vila Flora, l’ermita de Sant Roque, i l’església de Sant Joan Baptista, un dels monuments més representatius del nostre poble.

A més podeu gaudir de l’aire lliure pels camins que circumden el centre històric de Benimagrell, i des de la Muntanya Calvari contemplareu les espectaculars vistes d’Alacant i la seua costa. Destaquen altres parcs i Jardins La Concepció i Manzaneta, o els de la i els de la finca Pedro José. En la rambla i el nucli urbà us espera el nostre comerç i la nostra hostaleria. Els carrers del centre estan molt animades durant la major part de la jornada.

Es tracta d’una ruta circular de catorze quilòmetres, després es pot realitzar caminant o amb bicicleta. No està habilitat el carril bici en tot l’itinerari, per la qual cosa els visitants han de tindre precaució i respectar les normes de circulació, sobretot en els trams on cotxes, vianants i ciclistes comparteixen la mateixa via. Eviteu les hores centrals del dia, no oblideu aigua, provisions i vestimenta adequada. Es recomana fer una parada per a menjar al poble i gaudir de la nostra saborosa i variada gastronomia local l’oferta de la qual trobareu en la nostra web, en “Descobreix”. Una vegada reposades les forces, ja podràs emprendre el camí de retorn a la platja.

Ruta 6. El Campello i Camí Reial de la Vila Joiosa

Per a anar a Sant Joan pel Campello podeu usar nombroses vies, però si aneu pel Camí Reial de la Vila Joiósa, gaudireu d’un pintoresc recorregut i coneixereu una infinitat de passatges de la història dels quals probablement mai havíeu sentit parlar.

Des del Cor del Campello, podeu partir del Centre Cultural Auditori, passejant cap a l’esglèsia de Santa Teresa. Acabareu baixant cap al riu Montnegre o riu Sec per un camí amb nombroses casetes. En creuar-ho obtindreu curioses panoràmiques de la costa i de l’àrid corredor fluvial. Una vegada travessat el llit, passareu per una zona residencial abans d’arribar a Vila Marco. En els camps de Fabraquer trobareu joies com Monsén Sáez o finca Capucho, en un tram del recorregut que és una vertadera delícia. Després de passar una altra franja residencial arribareu a a el barri antic de Benimagrell, on destaquen vila Ramona i la ermita de Sant Roque, però sens dubte els més popular de la pedania són les seues fleques, en les quals degustareu el seu famós pa de llenya, les seues coques de diversos gustos com a bacallà i passes o zarangollos i albergínies, les seues pastes variades o les seues rollitos d’anís.

Després dels sis quilòmetres de recorregut, si teniu un bon fons podeu fer la ruta de “Passeja per Sant Joan” (10 km) o “Camins de Sant Joan” (12 km), en aquest cas, només recomanable per a persones acostumades a fer llargs recorreguts. També es pot realitzar amb bicicleta, però no està habilitat el carril bici en tot l’itinerari, per l’heu de tindre precaució i respectar les normes de circulació. Eviteu els hores centrals del dia, no oblideu aigua, provisions i vestimenta adequada. Quan el camí us òbriga l’apetit podeu gaudir d’una gran varietat de bars i restaurants en el centre, allí trobareu una atractiva oferta adaptada a totes les butxaques i paladars. Podeu veure l’àmplia selecció gastronòmica i obradors en la nostra web, en “Descobreix”.